Dana Simona FABINI

S-a născut în 1963 la Cluj-Napoca, este artist vizual, trăiește actualmente în România și Germania. A studiat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca (diploma 1987) și a absolvit doctoratul în arte vizuale în cadrul aceleași instituții, cu o temă despre creativitatea artistică - relații între artele vizuale și terapia prin artă (diploma 2005).

 

În anul 2010 a stabilit conceptul „Bibliotheca Diotima“ pentru întreaga sa creație și crezul său artistic. Cartea reprezintă o noțiune centrală în munca sa. Folosind tehnici clasice, performance și multimedia, Dana Fabini realizează o bibliotecă personală de imagini-text care se dezvoltă și modifică în mod constant. Ea aprofundează concepte poetice și forme de expresie vizuală adecvate, urmărind în mod constant posibilitățile interactive, sincretice dintre text și imagine. În interviuri și scrieri recente se referă la o „lingvistică vizuală“. În anul 2016 a inițiat platforma interactiv-performativă „Dialog in Agora“ în cadrul căreia coordonează proiecte artistice interculturale pe teme de actualitate. Cercetează astfel aspecte sociale ale creativității între elită și democratizarea artei. Are o activitate bogată pe plan artistic, didactic și publicistic. Din 1987 expoziții personale, expoziții de grup și participări la expoziții naționale și internaționale, acțiuni artistice și performance (literar) în muzee, galerii de artă și spații publice, atât în țară cât și în străinătate.

 

Din 1990 cursuri, seminarii și workshopuri în universități și academii de artă ca de ex. Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca, Universität zu Köln, Universitatea Babeș - Bolyai din Cluj Napoca. Din 1987 prelegeri la conferințe și simpozioane, participări la proiecte artistice internaționale. Din 2002 scrieri în limba română, germană și engleză privind arta și creativitatea artistică: cărți de autor, editare de cataloage și albume de artă, publicații literare, articole în reviste de specialitate.

 

fabini.eu