Dr. Cristina Hermeziu

jurnalist literar şi traducător

Până în 2004, când s-a stabilit la Paris, a fost realizatoare de emisiuni la TVR Iași, reportajele sale fiind distinse cu numeroase premii.

Doctor în Filologie al Universității Cuza din Iași, cu teza "Expresivitate și persuasiune în limbajul televizual", între 2004 și 2006 este cercetător bursier la Universitatea Paris II și Institut Français de Presse. Din 2006 este corespondent de presă scrisă pentru mai multe publicaţii româneşti, printre care Evenimentul Zilei, Adevărul, Dilema Veche, Suplimentul de Cultură, Scriptor, Cronica veche. În Franţa colaborează cu publicaţii precum Hermès (CNRS), Le Magazine Littéraire, ActuaLitté, Courrier International, La Lettre.

 

Împreună cu Institutul Cultural Român de la Paris organizează, colocviul internaţional "Cioran – le pessimisme jubilatoire" (2011), iniţiază și organizează evenimentul "Les Lettres roumaines à l’honneur" - România ţară invitată de onoare, în cadrul Salon du livre de la Paris, 2013. În 2017 inițiază și moderează la Paris seria de evenimente literare lunare " On vous sert un vers". Publică studii și articole în numeroase volume colective. Coordonează volumul "Revoluţia din depărtare" (Curtea Veche, 2011), despre migraţia recentă, cu mărturii ale românilor plecaţi după 1989. Publică volumul de versuri "Parisul nu crede în lacrimi" (Junimea, 2016), distins cu premiul Opera prima la Festivalul internațional de literatură "Tudor Arghezi", Dolj, 2017.